Man behöver inte lämna in sina byxor till skräddaren för att lägga upp dem. Har man en symaskin hemma så är det väldigt enkelt och smidigt att sy upp sina byxor själv. Om det är riktigt jeanstyg som du ska sy på så behöver du en speciell jeansnål till symaskinen för att komma igenom tyget. Vanliga nålar är för tunna och går bara av.  Du kan även behöva lite tjockare tråd. Allra enklast är det om du först och främst tar på dig jeansen och viker upp dem till önskad längd. Klipp inte av något då du först måste dubbelkolla så att längden är korrekt, utan sy upp dem för hand först. Vik upp på insidan och så sy med försiktiga stygn som inte syns igenom för att slippa risken att klippa av för mycket.  Ha inte på dig några skor när du ska prova dina byxor.  Gå runt i rummet för att avgöra om byxorna är uppvikta på rätt längd. Justera byxorna om det behövs.

Ta bort nålarna om det behövs och klipp tyget längs den kritade linken. Använd taggsax , snarare än tyg sax , för att göra snittet . Taggsax är utformade för att skära tyget på ett sådant sätt att den inte blir avslöjad . Upprepa på den andra byxbenet. När detta är klart är du nästan färdig. Placera byxorna under symaskinen och följ den linjen som du tidigare har dragit på byxorna och börja sy. Färdigt!